Web Analytics Made Easy - Statcounter

 «عربستان» در حالی وارد دوره‌ای از مواجهه با چالش‌های حیاتی شده که روزنه‌های امید سعودی‎ها به تغییر شرایط این کشور یکی پس از دیگری رو به خاموشی می‌رود.

عربستان سعودی در چند ماه اخیر شاهد شرایط دشوار و بی سابقه‌ای بوده که حوزه‌های مختلف را در بر می‌گیرد.

این کشور که در پی به قدرت رسیدن «محمد بن سلمان»، خیز جاه طلبانه‌ای به سمت تحولات عمده در عرصه‌های داخلی و خارجی برداشته بود، اکنون در بن بستی گرفتار شده که کارت‌های برنده اش مانند نفت و روابط نزدیک با آمریکا نیز قادر به فروریختن آن نیستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



مهم‌ترین چالش‌های پیش روی عربستان

- نخستین چالشی که عربستان با آن مواجه است، شکست در جنگ بهای نفت است.

عربستان که پیشتر در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ جنگ بهای نفتی را باخته بود، در اواخر سال ۲۰۱۹ با همان هدف ورشکست کردن صنعت شیل آمریکا و سیطره بر بازار نفت جهان، با روسیه وارد جنگ بهای نفت شد.

اما نتیجه بومرنگی این جنگ به سمت پیکره صنعت نفت و اقتصاد متزلزل عربستان بازگشت و سبب شد تا «واشنگتن» به محاسبه مجدد روابط با ریاض بپردازد؛ در تشریح پیامد‌های این جنگ ناکام می‌توان از بالا رفتن مقاومت صنعت شیل آمریکا در برابر کاهش قیمت، افزایش تنش در روابط با آمریکا و کاهش درآمد کشور‌های تولیدکننده نفت یاد کرد.

واشنگتن نیز با در نظر داشتن این خیانت عربستان به بازنگری در روابط ۷۵ ساله خود با ریاض پرداخت؛ نتیجه این بازنگری نیز این بود که آمریکا دریافت معامله امنیت فیزیکی با امنیت سوختی دیگر برای این کشور به صرفه نیست؛ اشتباهات دیگر محمد بن سلمان مانند جنگ یمن، درگیری با روسیه در اوپک پلاس، ربودن سعد الحریری، نخست وزیر لبنان و استعفای اجباری وی و قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی نیز در این مسیر موثر بوده اند.

- سرد شدن روابط گرم هفت دهه‌ای واشنگتن و ریاض، چالش بزرگ دیگر عربستان است؛ همانطور که گفته شد سیاست‌های نادرست و منجر به شکست محمد بن سلمان نقش موثر و تعیین کننده‌ای در به چالش خوردن روابط دو کشور داشت؛ این اشتباهات تا حدی اهمیت داشت که سبب تضعیف موقعیت «دونالد ترامپ»، رییس جمهور آمریکا و البته تلاش سناتور‌های آمریکایی برای تعیین مجازات‌هایی برای عربستان شد.

- بحران مالی و مشکلات اقتصادی چند بُعدی عربستان نیز حائز اهمیت هستند؛ کاهش درآمد‌های نفتی برای کشوری که عمده منابع مالی اش از این کالای استراتژیک به دست می‌آید، فاجعه بار است، اما آنچه بر وخامت اوضاع اقتصادی عربستان افزود، شیوع بیماری «کرونا» بود که از جهات مختلفی اقتصاد این کشور را تحت فشار قرار داد.

نخست، تاثیر این بحران بهداشتی بر مراسم حج در دو شکل تمتع و عمره است؛ شیوع کرونا برگزاری مراسم حج عمره را در عربستان متوقف کرد و برگزاری حج عمره را نیز در سایه‌ای از ابهام فرو برد؛ سیر صعودی شمار مبتلایان به کرونا در عربستان در روز‌های اخیر سبب شده تا برگزاری مراسم حج در آستانه فرا رسیدن موسم آن همچنان مبهم باشد.

آخرین خبر‌ها در این مورد حاکی از آن است که عربستان قصد دارد این مراسم را با شمار محدودتری یعنی ۲۰ درصد سهمیه هر کشور به شرط عدم حضور سالمندان و بیماران برگزار کند.

این در حالی است که شماری از کشور‌ها مانند مالزی و اندونزی و سنگاپور اعلام کردند سفر حج شهروندان خود را در سال جاری لغو می‌کنند.

این مراسم که سالانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر را به عربستان می‌آورد، درآمدی معادل ۱۲ میلیارد دلار برای این کشور به ارمغان می‌آورد؛ ناگفته نماند که ارزآوری این مراسم برای عربستان به حدی مهم است که در برنامه‌های محمدبن سلمان، جایگاه ویژه‌ای برای افزایش ظرفیت برگزاری آن در نظر گرفته شده بود؛ در چشم انداز ۲۰۳۰ بن سلمان، شمار زائران دو حج عمره و تمتع به ۳۰ میلیون می‌رسیده و درآمد حاصل از آن نیز به رقمی بالای ۱۳ میلیارد دلار افزایش می‌یابد.

البته بحران بهداشتی کرونا تاکنون ضربات مهلکی بر ساختار اقتصادی این کشور زده و سبب توقف پروژه‌های عمده، افزایش مالیات بر ارزش افزوده، کاهش ذخایر مالی خارجی و البته قطع یارانه دولتی شده است.

- جنگ علیه یمن که از اوایل سال ۲۰۱۵ به بهانه بازگرداندن رییس جمهور مستعفی این کشور به «صنعا» آغاز شد نه تنها به اهداف سیاسی و نظامی خود دست نیافته بلکه حجم عظیمی از درآمد‌های نفتی عربستان را نیز بلعیده است؛ این جنگ همچنین سبب شد تا انتقادات حقوق بشری به این کشور به دلیل رقم زدن بزرگ‌ترین فاجعه بشردوستانه جهان افزایش یابد.

- بحران بهداشتی شیوع کرونا در عربستان که در روز‌های اخیر به شدت نگران کننده شده، سبب شده تا این کشور بحرانی‌ترین کشور عربی حاشیه خلیج فارس لقب بگیرد؛ این کشور تاکنون ۷۴۶ مورد مرگ و میر و بیش از ۱۰۵ هزار مورد ابتلا را گزارش داده است.

- از دست رفتن وجهه و موقعیت منطقه‌ای متعاقب سیاست‌های شکست خورده دیگر چالش مهمی است که ریاض با آن مواجه شده است؛ شکست این کشور در سیاست‌های منطقه‌ای اعم از محاصره قطر، جنگ یمن، رویکرد جنگ سوریه و ... سبب شده تا متحدانش با تردید به همراهی با این کشور بنگرند یا در مواردی در میانه راه مسیر خود را از این کشور جدا کنند؛ تبعات سیاست‌ها و رویکرد‌های شکست خورده ریاض را می‌توان در موقعیت عربستان و وضعیت بلوک‌ها و سازمان‌های منطقه‌ای نیز مشاهده کرد.

- ناآرامی‌ها داخلی نیز از دیگر چالش‌های پیش روی عربستان هستند؛ بن سلمان که در مسیر تثبیت قدرت خود ابایی از قلع و قمع اعضای خانواده سلطنتی ندارد، تلاش دارد تا تمامی صد‌اهای مخالف را خفه کرده و مانع آشکار شدن چهره واقعی عربستان در عرصه بین المللی شود؛ این امر به دستگیری گسترده مخالفان و مرگ آن‌ها منجر شده و ناآرامی‌ها و اعتراض‌ها را دامن زده است.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: عربستان محمد بن سلمان پارسی خبر جنگ یمن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۳۷۵۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعطای جایزه به ۶۲ نفر در شصت‌ودومین جایزه ملی البرز

به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگ و هنر خبرگزاری تقریب، نشست خبری حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز و دبیرکل جایزه البرز با اصحاب رسانه امروز، ۱۱ اردیبهشت‌ماه در آستانه برگزاری آئین شصت‌ودومین سال جایزه البرز در بخش نخبگانی برگزار شد.

در ابتدای این نشست، ارشدی طی سخنانی بیان کرد: جایزه البرز به عنوان قدیمی‌ترین جایزه علمی کشور است که بیش از ۶۰ سال پیش از سوی زنده‌یاد حسینعلی البرز پایه‌گذاری شد و در طول شش دهه از عمر این بنیاد بیش از شش هزار نفر از نخبگان علمی کشور را انتخاب کرده و نقش امید‌آفرینی را برای ایشان داشته است.

وی افزود: اعتلای فرهنگ کشور از دغدغه‌های مهم مرحوم حسینعلی البرز بود. نتیجه علمی برندگان جایزه البرز باید در سه محور کاهش آلام بشری، اعتلای زندگی انسانی و اعتلای حیثیت ایرانی در جامعه جهانی باشد. اهم ویژگی‌های اختصاصی جایزه البرز نیز بدین صورت است که این جایزه باسابقه‌ترین جایزه علمی کشور به عنوان نوبل ایرانی، تنها جایزه علمی کشور بر مبنای سنت حسنه وقف، جایزه غیر دولتی، مستقل و مردمی و قابلیت معرفی به عنوان نوبل ایرانی را دارد.

ارشدی تصریح کرد: از سال ۱۳۴۲ تا به امروز بیش از سه هزار دانشجو از طریق وام تحصیلی و وام اشتغال مورد حمایت قرار گرفته و چهار هزار و ۶۵۰ نفر نیز جایزه البرز را دریافت کرده‌اند. از سال ۱۳۹۰ تاکنون تعداد ۱۳ همایش ملی در تهران و هشت همایش استانی در سطوح مخترعان، دانشمندان، دانش‌آموزان و طلاب برگزار شده است. مرحوم حسینعلی البرز به عنوان یکی از ۵۰ کنشگر اقتصادی ۱۵۰ سال اخیر ایران انتخاب شده‌اند و با این وجود تمامی ثروت خود را در راه اعتلای علم و دانش کشور وقف کرد.

مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز ادامه داد: بنیاد فرهنگی البرز از سال ۱۳۴۲ با وقف تمامی اموال مرحوم حسینعلی البرز آغاز به کار کرد. ایشان حتی پیکر خود را وقف دانشکده علوم پزشکی تهران کرده بود. شیوه اجرای نیت واقف در بنیاد فرهنگی البرز در قالب برگزاری دو مراسم ملی در طول سال اجرا می‌شود.

وی گفت: در سال جاری که متقارن با شصت و دومین سال تاسیس بنیاد فرهنگی البرز است و با هدف تکریم از دانشگاهیان و عالمان کشور مراسم اعطای شصت و دومین جایزه البرز در بخش نخبگانی طی روز ۱۷ اردیبهشت‌ماه در محل سالن همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار می‌شود.

ارشدی با بیان اینکه فراخوان جایزه ملی البرز طی سال گذشته منتشر شد، اظهار کرد: مهلت ثبت‌نام برای شرکت در این دوره از جایزه البرز آذرماه سال ۱۴۰۲ به پایان رسید و سپس، فرایند راستی‌آزمایی مدارک ثبت‌نام‌کنندگان انجام شد و در نهایت نیز طی اسفندماه سال گذشته آئین داوری جایزه البرز انجام و اسامی نفرات برتر مشخص شد. 

مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز تصریح کرد: در مراسم امسال از ۶۲ نفر از دانشمندان، فناوران، دانشجویان و طلاب تقدیر خواهد شد. این مراسم با حضور ریاست سازمان اوقاف، معاون علمی، فناوری ریاست جمهوری، وزیر علوم، وزیر بهداشت و رئیس بنیاد ملی نخبگان نیز برپا خواهند شد.

وی افزود: سال گذشته و با همکاری وزارت امور خارجه، برای اولین بار فراخوان جایزه البرز در تمامی سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی ایران در دنیا منتشر شد و تعدادی از دانشمندان ایرانی خارج از کشور در این فراخوان شرکت کردند. البته در مراسم پیش رو از ایرانیان خارج کشور نفرات برنده نخواهیم داشت و امیدواریم در آینده زمینه انتخاب ایرانیان خارج از کشور نیز در جایزه البرز فراهم شود.

ارشدی تصریح کرد: رقم جایزه امسال نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد رشد داشته است و نزدیک به ۹ میلیارد تومان جایزه در این مراسم اعطا خواهد شد. در سال جاری در بخش دانشگاهیان و حوزویان به هر نفر ۱۰۰ میلیون تومان، در بخش فناوران و مخترعان نیز به هر نفر ۱۵۰ میلیون تومان، در بخش دانشمندان به هر یک از برندگان مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان و در بخش دانشمندان نیز به هر نفر مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان اعطا خواهد شد. طبق نیت واقف تمامی جوایز ملی البرز از موقوفات بنیاد تأمین می‌شود.

در ادامه امیرعلی حمیدیه، بنیانگذار اولین بانک سلول‌های بنیادین ایران و برنده جایزه ملی البرز نیز در سخنانی بیان کرد: علت اینکه جایزه البرز روز به روز توسعه پیدا می‌کند، این است که به دنبال رفع آلام بشری است. امروز نیازمند بازتعریف واژه نخبه هستیم. نخبه کسی است که به رفع آلام بشری کمک می‌کند و از ضریب شرافت بالایی برخوردار است.

وی گفت: باید بدانیم که پول و تحصیلات الزاما انسان را عالم و وارسته نمی‌کند؛ لذا طبق تعاریف بنیاد البرز ضریب شرافت به ضریب علمی افزوده شده است. بنیاد البرز در سال ۱۴۰۰ با اعطای جایزه به بنده به عنوان مسئول گروه تحقیقاتی سلول‌های بنیادین، کمک بزرگی به گروه و راه دشوار ما را تسهیل کرد.

حمیدیه با بیان اینکه تاثیر بنیاد البرز فقط بر روی افراد نیست و جامعه را متاثر می‌کند، اظهار کرد: تعاریف والای جایزه البرز در حوزه انسانی، به تعالی جامعه علمی کشور کمک می‌کند.

یادآور می‌شود، در پایان برگزاری این مراسم و با حضور مسئولان حاضر، از پوستر شصت و دومین دوره جایزه ملی البرز در بخش دانش‌آموزی رونمایی شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بوی گشایش ارزی از ریاض می‌آید
  • ۲۶۷ میلیون دلار از کمک‌های آنروا کم شد
  • کاهش یک درصدی بهای نفت در بازار جهانی
  • سقوط اتوبوس به دره در پرو با ۲۵ کشته و ۱۷ مصدوم
  • اعطای جایزه به ۶۲ نفر در شصت‌ودومین جایزه ملی البرز
  • سقوط فرش دستباف؛ صادرات به ۴۰ میلیون دلار رسید
  • ولیعهد عربستان: با کوچ اجباری فلسطینیان مخالفیم
  • مخالفت ولیعهد عربستان با کوچ اجباری فلسطینیان
  • بانک مرکزی: گشایش‌های جدید ارزی در راه است
  • لحظاتی عجیب از سقوط ابرهای بارور در عربستان!